دیابت را بشناسیم و مهارش کنیم – ۴

 

پیشگیری و کنترل دیابت با انتخاب درست مواد غذایی 

 

انتخاب مواد غذایی بر اساس نمایه گلیسمی

دیابت درمان قطعی ندارد، ولی به راحتی قابل پیشگیری و کنترل است. یکی از مهم ترین اقدامات برای این منظور، دقت در انتخاب مواد غذایی است .

*مصرف روزانه ۶ وعده غذایی (صبحانه، میان وعده صبح، ناهار، عصرانه، شام و آخر شب) باعث کنترل بهتر قند خون می شود .

*سعی کنید غذاهایی را در این وعده ها انخاب کنید که قند خون را کمتر افزایش می دهند .

*مصرف غذاهایی که قند خون را بیشتر افزایش می دهند را محدود کنید، مثلاً مصرف سیب زمینی آّب پز، هویج آب پز، ماکارونی دم شده، برنج کته و انواع آب میوه ها و کمپوت های صنعتی را محدود کنید .

*برای انتخاب صحیح آن دسته از مواد غذایی که قند خون ا کمتر افزایش می دهند، از نمایه کلسیمی به شرح زیر استفاده کنید .

 

نمایه گلیسمی

نمایه گلیسمی، معیاری برای طبقه بندی غذاهای نشاسته ایی است. مبنای این طبقه بندی، تغییر سطح گلوکز خون پس از مصرف این غذاها است .

غذاهایی که پس از مصرف آنها سطح گلوکز خون افزایش زیادی می یابد، نمایه گلیسمیک بالایی دارند و بر عکس، غذاهایی که پس از مصرف آنها سطح گلوکز خون افزایش کمی می یابد، نمایه گلیسمیک پایینی دارند. استفاده از مواد غذایی با نمایه گلیسمی پایین موجب می شود تا احساس سیری بیشتر به طول انجامد که این اثر درکاهش وزن هم کاربرد دارد.

با استفاده از جدول زیر می توانید غذاهایی با نمایه گلیسمی پایین، بیشتر از بقیه در برنامه غذایی خود بگنجانید .

 

 

 

 

جدول طبقه بندی مواد غذایی بر اساس نمایه گلیسمی

 

نمایه گلیسمی زیاد

نان سفید، نان لواش، اکثر شیرینی ها، خربزه، گلوکز، شکر، عسل، آناناس، کشمش ها، هندوانه، سیب زمینی کبابی، پوره سیب زمینی، هویج پخته، غلات پف داده شده، بیسکوییت های گندمی، شیرینی های کره ای، خرمای خشک، کیک برنجی، پیتزا، کدو تنبل.
 

نمایه گلیسمی متوسط

انواع برنج ایرانی، هندی و خارجی ، موز، نان تافتون، نان عربی(پیتا)، فرنی، بیسکوییت حاوی جو، رشته فرنگی ها، ذرت بو داده (پف فیل) ، تمام نان های دانه کامل گندم، نان، چغندر، خرمای تازه، انجیر، بستنی
 

نمایه گلیسمی کم

نان های تهیه شده از آرد کامل، بلغور، جو دو سر، سبوس جو دو سر، نان سنگک ، ماکارونی رژیمی، جو، ذرت، لوبیا، نخود فرنگی، حبوبات و عدس، هویج، مرکبات، سبزیجات غیر نشاسه ای، پاستای گندم کامل، دانه کامل گندم سبوس دار، زرد آلو، هلو، گیلاس، آلو، پرتقال، گلابی، اسفناج، فلفل، پیاز، قارچ، سبزیجات برگ سبز، تره فرنگی، لوبیا سبز، کلم بروکلی، گل کلم، گوجه فرنگی، ماست ، شیر، مغزها، قارچ